MagzNetwork

Tanda-tanda Rumahtangga Terkena Sihir

Posted by Alexanderwathern | 8:03 PM | , | 3 comments »

ANTARA tanda-tanda hubungan suami isteri jadi kacau akibat gangguan jin ataupun sihir:

1. Suami atau isteri atau kedua-duanya sekali tidak berasa hendak melakukan hubungan seks. Jika berlaku hubungan pun, sangat kurang nikmatnya.

2. Suami (atau ada juga isteri) berasa sangat rimas berada di rumah tetapi berasa tenang apabila berada di luar rumah.

3. Isteri (atau ada juga suami) yang berasa sangat tidak selesa apabila pasangannya pulang ke rumah.

4. Suami atau isteri terlihat pasangannya kelihatan hodoh.

5. Mudah bertengkar walaupun dalam hal-hal yang kecil.

6. Suami berasa mudah untuk memberi cerai, ataupun isteri mudah untuk meminta cerai apabila berlaku perbalahan.

7. Suami atau isteri sering diganggu mimpi-mimpi buruk.

8. Suami atau isteri beberapa kali melihat lintasan atau bayangan sesuatu di dalam dan di sekitar rumah. 9. Suami atau isteri sering mengalami kesakitan yang tidak jelas puncanya seperti sakit kepala, sakit di perut, sakit kaki tangan dan sebagainya.

Sekiranya ada banyak daripada tanda-tanda di atas, ADA KEMUNGKINAN suami isteri itu terkena gangguan jin ataupun sihir.


ANTARA ikhtiar yang boleh dibuat untuk menyelesaikan masalah ini, suami isteri ataupun kedua-duanya ataupun pihak lain hendaklah mendapatkan rawatan dan saranan perawat. Selain itu, boleh juga diusahakan sendiri agar gangguan dan sihir itu menjadi lemah (dan mungkin juga terbatal terus atas izin Allah) dengan cara:

1. Pastikan tidak ada gambar-gambar dan lukisan makluk bernyawa yang dipamerkan (di dinding, almari, meja dan lain-lain). Begitu juga dengan patung-patung kecuali patung mainan anak-anak. Gambar dan patung yang dipamer merupakan tarikan yang kuat kepada jin-jin, dan menjauhkan para malaikat daripada berkunjung ke rumah kita.

2. Tambah ibadah seharian. Biasakan buat amalan-amalan sunat. Bacalah Al-Quran setiap hari dengan menatapnya, walaupun sekadar satu ayat.

3. Banyakkan memohon ampun atas dosa-dosa silam dan terkini, dan berusaha buat perubahan dengan meninggalkan terus perlakuan-perlakuan berdosa itu. Apabila dosa-dosa kita terampun dan terhapus, doa dan harapan kita mudah untuk dikabulkan Tuhan.

4. Elakkan daripada berkumandangnya lagu-lagu dan bahan tontonan yang tidak mendekatkan kita dengan agama. Perkara-perkara ini mengundang kehadiran jin-jin.

5. Wujudkan majlis taklim harian di rumah. Suami atau isteri kumpulkan ahli keluarga lalu dibacakan bahan agama selama lebih kurang 5 ke 10 minit sehari. Contohnya beli apa-apa buku yang mudah (seperti buku hadis), seorang bacakan (sepotong hadis contohnya) secara lantang manakala yang lain-lain mendengarnya. Walaupun majlis ini kecil dan singkat, tetapi ia sangat kuat menarik kunjungan para malaikat, dan mengecewakan syaitan-syaitan. Sebarang perbincangan yang berlaku dalam majlis ini biasanya berlangsung dalam suasana yang tenang dan terkawal, berbeza dengan perbincangan yang berlaku di luar majlis. Tak percaya? Cubalah buat. Mengapa jadi begitu? Antaranya kerana kita sedang berada di bawah naungan sayap para malaikat dan kerana turunnya sakinah. “Mood’ untuk bertengkar dan meninggikan suara jarang berlaku dalam majlis taklim. Wallahualam.

6. Ahli keluarga yang lelaki (suami dan anak-anak) yang tidak ada sebarang urusan penting, hendaklah berusaha agar dapat solat fardhu berjemaah di masjid ataupun di surau kerana ia adalah tuntutan.

7. Mengadakan kenduri doa selamat jika berkemampuan.

Akhirnya, banyakkan berdoa kerana doa itu senjata orang-orang beriman.


Abu Zulfiqar

6 Ogos 2010

3 comments

 1. Anonymous // June 16, 2012 at 2:50 PM  

  as salam, saya rasa ada tanda-tanda itu dalam hubungan kami suami isteri. yang menjadi masalah suami saya tidak mempercayainya.. boleh bantu saya? -yati-

 2. Alexanderwathern // June 19, 2012 at 9:14 PM  

  Wlksm. Puan boleh cuba pujuk suami untuk sama-sama pergi mendapatkan nasihat dan rawatan daripada mana-mana perawat perubatan Islam. Katakan padanya, tidak rugi pergi untuk sekali cuba. Kalau tidak ada apa-apa, puan dan suami akan berasa puas hati. Sekiranya ada apa-apa, maka rawatan dan pemulihan boleh diusahakan.

  Sekiranya masih gagal memujuk, puan katakan pada suami yang puan sering berasa tidak sedap hati dan badan, dan mahu pergi mendapatkan nasihat/ rawatan daripada perawat. Minta dia temankan. Jangan beritahu suami yang puan ingin memulihkan rumahtangga.

  Sampai di depan perawat nanti, puan beritahulah yang puan selalu berasa tidak sedap hati dan tidak sedap badan. Kemudian perlahan-lahan puan selitkan... tentang hubungan suami isteri dalam rumahtangga puan terasa macam ada masalah.

  Dari kata-kata itu biasanya perawat sudah boleh mengagak dan mereka akan beri nasihat. panduan dan kaedah mencari penyelesaian.

  Semoga puan dan suami beroleh kebahagian.

  19 JUN 2012

 3. Unknown // October 3, 2012 at 11:37 PM  

  Renungan

Post a Comment